Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Az első találkozó

2013. augusztus 28. - VándorkovászPorta

  P1120223.JPG

Nagy fába vágtuk tavaly a fejszénket és mikropályázatot hirdettünk. Női munkacsoportokat kértünk meg, írják le, milyen projektet tartanának a legjobbnak arra, hogy növeljék a közösség önfenntartó képességét és javítsanak a környék adottságain. Számos pályázat érkezett és a 2012/2013-as időszakban végül három ötlet valósul meg: Tiszakesziben, Ároktőn és Tiszavalkon. Már mindhárom csoport (a tiszavalki és a tiszakeszi és az ároktői) bemutatkozott itt a blogon. Addig is álljon itt egy rövid beszámoló a három csoport első közös megbeszéléséről.

    A találkozót július 6-án tartottuk Mezőcsáton. A három női munkacsoportból 11 lelkes önkéntes jött el, fiatal lányok, és nagymamák egyaránt. A nagyon jó hangulatú megbeszélés lebonyolításában a miskolci Dialóg Egyesülettől Molnár Aranka közösségfejlesztő volt a segítségünkre.

    Az összejövetelen kiderült számunkra, hogy nagy szükség van arra, hogy a szomszédos falvakban aktív közösségek számára egy tér nyíljon a rendszeres találkozásra, megismerjék egymás terveit, elképzeléseit. Ezzel nem csak arra adunk lehetőséget, hogy a személyes találkozók során tapasztalatot cseréljenek, hanem ily módon később valami jelentősebb összefogás is kialakulhat a csoportok között. A megbeszélésen szó esett arról, hogy a három csoport szeretné közelről is megismerni egymás programját, céljait, és lehetőségeket keresnek az együttműködésre.

     

   A kistérségben több település is szervez falunapot, és van egy közös helyi termék fesztivál, amely kifejezetten a helyben készült finomságok és kézműves tárgyak hagyományát kívánja megtartani a vidéken. Ezek a rendezvények remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a munkacsoportok bemutatkozzanak, és további érdeklődőket találjanak, ezért a következő találkozón megbeszéljük a későbbi közös megjelenés lehetőségeit. Reméljük ezek az együttműködési kezdeményezések tovább folytatódnak, és valódi összefogás alakul ki a térségben!

 

   Köszönjük ezúton is mindenkinek, hogy eljött és részt vesz a programban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr825471865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása