Az épülő kemence ajtaja. Fotó: Hipságh Szilvia
„Amit még nagyanyáink tudtak…” Ez a címe a Tiszakesziben megvalósuló programnak, amit a csoport vezetője Hipságh Szilvia mutat be nekünk.
„A vidék egyik fő problémája, hogy lakói egyre inkább elfelejtik azokat a hagyományos módszereket és eljárásokat, melyek két generációval korábban még a mindennapi élet rutinját képezték. Ezek a módszerek tették lehetővé a vidéki ember számára, hogy a helyi erőforrásokkal hosszú távon gazdálkodjon, azokat úgy felhasználva éljen, hogy több évre, vagy akár több generációra előre tervezve meg tudjon élni adott helyen. A mai generáció már csak rövidtávú célokat tűz ki maga elé, és a helyi erőforrásokkal való hosszútávú gazdálkodás képessége kiveszett a vidéki gondolkodásból.”
„Célunk, hogy változtassunk a vidéki emberek hozzáállásán, a hagyományainkat megismerjük, megőrizzük, és átadjuk a felnövekvő generációknak, annak érdekében, hogy a régi tudást vissza tudjuk hozni a falu életébe, illetve erősítsük a kapcsolatokat a generációk között és a közös tanulás segítségével közösséget formáljunk.”
„Egy olyan közösségi teret szeretnénk kialakítani, ahol a saját területen megtermelt gyümölcsöt, zöldséget közös munkával tudjuk feldolgozni, csomagolni és később hasznosítani. Ebben a közösségi térben minden projektben résztvevőnek lehetősége nyílik használni a most épülő kemencét, de azt szeretnénk, hogy a település minden lakója fel tudja dolgozni a saját terményeit.”
„A közösségi kemence lehetőséget adna a találkozásra, és olyan programok megszervezésére, ahol a kis óvodástól a kis és nagy iskolások számára is át tudjuk adni az évszázadokon keresztül megszerzett tudást. Rendszeres programokat tervezünk a tiszakeszi nyugdíjas klubbal és az iskolával, ily módon elősegítve a hagyományok generációk közötti átadását, valamint szorosabb kapcsolat kiépítését a gyerekek és az idősek között. Emellett szeretnénk ösztönözni a kistérségben a gazdasági önellátást. Ennek bemutatására gyümölcsfákat ültetünk, megismertetjük az érdeklődőkkel a gyümölcsfák hagyományos gondozásának alapjait, hiszen a saját kertben megtermelt gyümölcsök aszalása, befőzése, feldolgozása tartalmas időtöltés és családok elláthatják önmagukat friss, egészséges házi termékekkel.”
A kemence építéséről és programokról a későbbiekben természetesen még beszámolunk.