Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Az ároktői gyógynövényszárító és aszaló

2013. augusztus 26. - VándorkovászPorta

IM000953.JPG A gyógynövény-átvevőhely, amelynek udvarán a szabadtéri gyógynövény-szárító és az aszaló készül. Fotó: Vargáné Kerékgyártó Ildikó 

A három nyertes mikropályázat közül végül az ároktőit mutatjuk be, ahol szabadtéri gyógynövényszárítót és aszalót építenek.

     Ároktőn nagy hagyománya van a gyógynövényekkel való foglalatosságnak. „Főleg a romaszármazásúak körében évszázadokon át „apáról-fiura” szállt a gyógynövénygyűjtés és szárítás tudománya”. Ezt a hagyományt próbálja a település lakossága az utóbbi években újraéleszteni. Egy régi épületet ezért felújítottak és berendeztek gyógynövény-átvevőhelynek. Annak érdekében, hogy a gyógynövények ismét mindennapi részévé váljanak az itt élők életének, illetve, hogy a helyben előforduló értékeket és a település adottságait kihasználják, összefogtak az ároktői asszonyok, hogy egy közösségi gyógynövényszárítót és aszalót építsenek. Rácz Mónika, a csoport vezetője néhány mondatban összefoglalta nekünk a projekt lényegét és célját.

    „2012-ben 4,4 hektáron lágyhéjú tököt termesztettünk és a Dél-borsodi Mezőség területén csipkét és bodzabogyót gyűjtöttünk, valamint különböző gyógynövényekből mintakertet alakítottunk ki. Ezeket a tapasztalatainkat szeretnénk továbbfejleszteni a jelenlegi pályázat segítségével. Ároktő községből 14 ember vesz részt önkéntesen a szabadtéri aszaló és szárító megépítésében. Az elsődleges szempont a helyi termékek település szinten történő feldolgozása volt.”

   „A projekt célja, hogy bővítse a korábbi pályázatból kialakított gyógynövény gyűjtőhely funkcióját, egy szabadtéri, szellős, gyógynövényszárító, zöldség és gyümölcsaszaló helyiség megépítésével. Így Ároktőn egy olyan tér kerül kialakításra, ahol közösségépítő rendezvényekre illetve eseményekre kerülhet sor.”

   „Nagyon örülünk neki, hogy a falu lakói számára elérhető lesz a gyümölcsök, gyógynövények, zöldségek szárítása, illetve feldolgozása. Nagy örömmel vetettük bele magunkat ebbe a nemes munkába, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy sok embernek a téli szárított gyümölcsét, illetve a gyógynövényeit, zöldségeit mi fogjuk itt tartósítani, illetve szárítani. Mind a 14-en nagyon elkötelezettek vagyunk, és örömmel várjuk az elkövetkező munkálatokat. Tisztában vagyunk vele, hogy a munka nem lesz könnyű és idősebb hölgyek is vannak, akik félnek az új és újabb tanulástól, de az a tény, hogy sok embernek segíthetünk, minden nehézségen segít túljutni. Lehetőségünkhöz mérten arra törekszünk, hogy a projekt a lehető legjobb tudásunk szerint valósuljon meg és minél több embert szolgáljunk ki.”

IM000954.JPG Az első lépések: az alapozás. Fotó: Ároktői Polgármesteri Hivatal

   A szárító és aszaló kialakítása most kezdődik, a későbbiekben mindenképpen bemutatjuk, hogyan sikerült az építkezés, és beszámolunk arról is, hogy ennek segítségével hogyan élesztik újra Ároktőn a gyógynövény, valamint a zöldség- és gyümölcs tartósítás hagyományait.

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr745472204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása