Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Sajtolt körtvély

2013. július 27. - VándorkovászPorta

eper.JPG

„Reszelj körtvélyt, tedd zsákba, sajtold meg. Az több körtvélyeket hámozd és metéld meg. Főzd meg az körvélylében. Keverjed egy fakanállal, s ha édesen akarod csinálni, tégy nádmézet belé; ha pedig nádmézed nincs, hadd főjön annál is jobban, töltsd belé: annál jobb lészen. Úgy csinálják az körtvély-lictariumot.” (Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ból)

  Már biztosan tudja mindenki, aki elolvasott néhány bejegyzést a blogon, hogy szeretnénk felkutatni a Dél-Borsod hagyományos régi gyümölcsfajtáit. Ha ismertek ilyen fákat, vagy emlékeztek arra, hogy a szüleitek, nagyszüleitek meséltek a gyümölcsösökről, akkor osszátok meg velünk, akár itt, vagy a facebookon! Mindannyiunk érdeke, hogy a hagyományaink fennmaradjanak, a fajtáink pedig továbbörökítsék azokat a tulajdonságokat, amelyeket őseink fontosnak tartottak. És vajon ma melyek a legfontosabb tulajdonságok: a betegségekkel szembeni ellenállóság, az íz, az eltarthatóság vagy a külalak és a szállíthatóság. Ti melyiket választjátok?

Már rendesen benne vagyunk a gyümölcsszezonban, letermett a cseresznye, a meggy, eper is csak a késői fajtákon van már.

   Ellenben most érnek a nyári almák, kezdenek érni a körték és a korai szilvák. Két hete hétvégén a mezőkövesdi piacon találkoztunk egy kedves mezőcsáti hölggyel, aki árult árpával érő körtét. Apró szemű, nem túl édes, de nagyon finom. Bellon Tibor azt írja róla, hogy „árpával érő körte, árpáskörtély- árpaaratáskor, június elején érett, apróbb szemű, nincs olyan édes mint a búzáskörtély, nagyon jó illatú„. Mások szerint inkább június végén, július elején érik.

 körte.JPG

 

Nemrég Tiszabábolnán mesélték, hogy gyerekkorukban azt játszottak nyáron a nagymamánál a gyerekek amit akartak, járhatták az erdőt-mezőt, de minden nap össze kellett szedniük egy zsák körtét az ártéren. Képzelem mennyi körtefa lehetett...

Hagy említsem meg itt, hogy pár hónappal ezelőtt a Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat szakemberei készítettek mintegy 50 fajtafelismerő lapot, ami a következő oldalon érhető el:  http://www.gyumolcsesz.hu/fajtaismertetok

>Mindenkinek ajánlom, akit egy kicsit is érdekelnek a gyümölcsök. Megtalálhatjátok köztük az árpával érő körte ismertetőjét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr35428326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása