Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Tényleg sok 50 Ft egy házi tojásért?

2018. június 17. - VándorkovászPorta

Háztáji gazdálkodók, (mellékfoglalkozásban) őstermelők között általános probléma, hogy a megtermelt javaikat, hogyan árazzák be, mennyiért adják. Ha csak a címben feltett kérdésre koncentrálunk, ez akkor is igen nehéz kérdés.

Tovább

Miért jó egy bevásárlóközösséghez csatlakozni? (2.rész)

Az előző részben arról írtam, hogy mi is az a bevásárlóközösség, most arra térnék ki, hogy miért jó vagy "rossz" egy bevásárlóközösséghez csatlakozni, akár termelőként akár vásárlóként. Így mindenki könnyebben eldöntheti, hogy személy szerint neki megéri vagy marad inkább a megszokott vásárlási módszereknél.

 

Tovább

40 ok, hogy miért érdemes magot fogni

p1170871.jpg

Amikor elkezdtem ezzel a témával foglalkozni, rendszeresen problémát okozott valamiért az angol "seed saving" kifejezés. Mindig azt hittem, hogy a magok, vagyis fajták megmentését jelenti, és azokat őrzik meg magbankokban (seed bank) a jövő számára. Végül is ez is igaz valahol, de ez a kifejezést az angolok a magfogás folyamatára használják, azaz amikor magot (vagy más szaporítóanyagot pl. gumót) szedünk a zöldségekről, virágokról, gabonákról, azért, hogy a következő évben azt elültetve új növényeket nevelhessünk. Azaz amikor nem a mezőgazdasági boltból vesszük tavasszal a kis tasak babszemet, hanem a tavalyi szárazbabból elteszünk egy zacskóval, hogy elültessük tavasszal, akkor bizony magot fogunk.

Tovább

Kárpáti borzderes az Alföldön

bd.jpg

Az alföldi pusztákon legelésző szarvasmarha gulya, az esti harangszóra hazatérő magyar tarka tehenekből álló csorda mindenki számára ismerős kép. Legalábbis régi filmekből, gyerekkori emlékekből, hortobágyi turista-látványosságokból.

Arról viszont már kevesen tudnak, hogy létezik még egy szarvasmarha fajtánk: a kárpáti borzderes, amiből néhány példány, egyfajta kuriózumként meg-megjelent az alföldi gazdaságokban.

Tovább

Egy sikertörténet Erdélyből: a Székelygyümölcs Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúra

Egyre elterjedtebbek nálunk is az egészséges, teljesen vegyszermentesen készített gyümölcslevek, befőttek, lekvárok. Ezek házilag azonban sokszor csak körülményesen, nagy munkával állíthatók elő (gondoljunk csak a csipkebogyólekvár készítésére...), míg vannak olyan eszközök a piacon, amelyek nagyban megkönnyítik a munkát. Csak hát annyiba kerülnek, amit egy családnak nem éri meg kifizetnie. Erre találtak megoldást Székelyföldön, és nyitották meg 2010-ben Farkaslakán a Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrát, amit előző székelyudvarhelyi látogatásunkkor meglátogattunk.

p1170083.jpg

Tovább

Hová lettek a faluközösségek?

272_hh_cd_mmm_fop_15168r.jpgFotó: a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum honlapjáról

"Nagyon sok vidékfejlesztési, közösségépítő program indul manapság. A céljuk közös: újraéleszteni a mai magyar vidéket. Hogy miért kell a vidéket „újraéleszteni”? Bár a legtöbb városlakónak idillikus elképzelései vannak a faluról: „ott még minden házban disznót meg tyúkot tartanak””falun még van közösség, esténként, munka után kiülnek beszélgetni az emberek”. Sajnos ezek a romantikus képek korántsem igazak.

Tovább