Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Helyi termékek

2014. augusztus 11. - VándorkovászPorta

mez.jpg

 

 

Napjainkban talán egyre többen jönnek rá, hogy milyen fontos lakóhelyünk környékén előállított termékeket vásárolni. Sokan ösztönösen, szüleik mintájára teszik ezt, mások egy új trendet követve vásárolnak helyi termelői piacokon.

 

A helyi termékek, szolgáltatások vásárlása során a helyi gazdaságot támogatjuk. El sem tudjuk képzelni, hogy ennek mennyi közvetlen és közvetett pozitív hatása van életünkre! Egyrészt következménye lehet a nagyvárosokba, külföldre való elvándorlás csökkenése, hiszen helyben teremtünk megélhetést és munkahelyeket. Ha többen is úgy látják, hogy megéri termelőként helyben értékesíteni, akkor egy egészséges verseny is elindulhat a termelők között, aminek hatására a termékek minősége is garantált (persze csak ha a vevők nem csak és kizárólag az árat nézik, és nem veszik meg a rosszabb minőségű termékeket).

 

A helyben értékesített termékeknek még számtalan más pozitív következménye van, amire elsőre nem is gondol az ember. Például, ha nem kell szállítani a terméket, mondjuk a gyümölcsöket, vagy a zöldségeket, akkor ennek eredményeként nem csak a környezeti terhelés csökken- ami valljuk meg, bár mindenki tud róla, annyira kézzel foghatatlan előny, hogy ritkán befolyásolja a döntésünket-, hanem a termesztett növények fajtái is megváltozhatnak. Hiszen nem az lesz a fő szelekciós szempont, ami alapján manapság kiválasztják a termeszteni kívánt fajtát, hogy jól szállítható és szép legyen, hanem előtérbe kerülhetnek olyan nem elhanyagolható tulajdonságok is, mint például az íz, az illat, az ellenállóság (azaz termeszthető-e vegyszermentesen).

 

 

Jusson eszünkbe, hogy nekünk vásárlóknak nagyon nagy hatásunk van arra, hogy mit lehet kapni a piacon. Ezt a legtöbben fordítva gondolják, azaz, hogy csak azt lehet venni ami kapható. Ez igaz az aktuális kínálatra, de ezen a vásárlók tudnak alakítani. Ennek alapja az őszinte kommunikáció: ha termelő tudja, hogy azért vesszük meg a szomszéd paradicsomát, mert az övének nincs íze, akkor arra fog törekedni, hogy máskor jobb árut hozzon. Ha inkább vegyszermentesen előállított termékeket keresünk, akkor egyre többen fognak így termeszteni. A piaci kínálat mindig jelzi a fogyasztók igényeit! Érdemes tehát végiggondolni, hogy mit és hogyan vásárolunk (és nem csak élelmiszert!). Ebben segíthetnek minket a vásárlói közösségek, kosárközösségek, illetve a Tudatos Vásárlók Egyesülete is ebben segíti a tudatos fogyasztókat. Csak ne felejtsünk el gondolkozni mielőtt vásárolunk...

 

 

 polc.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr656595191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása