Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Befőzés csak természetesen – Ti milyen gyakran vásároltok helyi élelmiszert?

2013. augusztus 12. - VándorkovászPorta

tvalk.JPG

 Az eper palánták ültetése - Fotó: Tompáné Kovács Erika

A női munkacsoportok nyertes projektötletei közül először a tiszavalkit mutatjuk be. Tiszavalkon gyümölcsfákat, gyümölcstermő bokrokat ültetnek, az összefogásuk célja, hogy egészséges módon, tartósítószerek nélkül dolgozzák fel a gyümölcsöket. Ivólevet, lekvárokat, szörpöket készítenek, és ezzel is támogatják a falut, különösen az idősek otthona lakóit. A programról részletesen a csoport tagjai számolnak be:

  "A mai rohanó világban sajnos nem fordítunk kellő időt és energiát egészségünk és környezetünk megóvására, az elfogyasztott élelmiszerek megfelelő minőségére. Az emberek többsége inkább megvásárolja a szupermarketekben kapható, - olykor rossz minőségű – olcsó és messziről behozott élelmiszereket.

  Ennek a tendenciának a megfordítására láttak napvilágot azok a kezdeményezések is, amelyek a friss, hazai élelmiszereket népszerűsítik és igyekeznek bebizonyítani a vásárló-közönségnek, hogy ami finom, az lehet egészséges is.

  Ezeknek a kezdeményezéseknek köszönhetően az elmúlt időszakban növekedésnek indult azoknak a termékeknek a népszerűsége, melyeket hazai, friss alapanyagokból, tartósítószerek nélkül készítenek.

A példaként szolgáló kezdeményezések sikerein felbuzdulva a 2010 óta sikeresen működő Tiszavalki Tavirózsa Egyesület hölgy tagjaiból életre hívott női munkacsoport is hasonló projektbe fogott bele, amikor csatlakozott az ESSRG a Borsodi Mezőség tájképének és fenntartható életmódjának fejlesztése érdekében című felhívásához.

  A program keretében beszerzett gyümölcsfák és bokrok terméseit valamint a különböző eszközöket és gépeket arra használjuk majd, hogy a saját magunk megtermelt nyersanyagokból olyan termékeket készítsünk, amelyek a különböző üzletek polcain is megtalálhatók azonban a magas árak és a távolság miatt a település lakói számára nehezen hozzáférhetőek. Továbbá szeretnénk, ha az emberek látnák, hogy az általuk megtermelt gyümölcsökből készített, tartósítószer-mentes lekvárok és szörpök sokkal egészségesebbek, mint az üzletek polcain megtalálható hasonló termékek.

    Az sem elhanyagolható, hogy ezeket a termékeket a saját ízlésére formálhatja mindenki, így ha saját maga készíti el, azok kerülhetnek bele, amit a készítő szeret. Elképzeléseink között szerepel az is, hogy a Tiszavalkon működő idősek otthonának konyhája számára is megtermeljük a szükséges hozzávalókat, így –még ha csak kis mértékben is, de - könnyítsünk az intézmény anyagi terhein.

  Nem ez az első hasonló kezdeményezése az egyesületnek, ugyanis már számos értékteremtő-, megőrző és közösségépítő, önkéntes munka megszervezés és lebonyolítása köthető hozzánk.

  Az a tapasztalatunk, hogy az eddigi kezdeményezések pozitív hatással vannak a településen élők közösségi szerveződésére, ezért egyesületünk töretlen lelkesedéssel vágott bele a gyümölcstermesztésbe, melynek eredménye, reményeink szerint az lesz, hogy Tiszavalk lakói e kezdeményezésen felbuzdulva belevágnak az egészséges ételek készítésébe és fogyasztásába.

  A később beszámolunk arról, hogy milyen ütemben halad a gyümölcsfák és bokrok ültetése, majd a termés feldolgozása…"

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr205455467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása