Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Egy sikertörténet Erdélyből: a Székelygyümölcs Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúra

2016. április 30. - VándorkovászPorta

Egyre elterjedtebbek nálunk is az egészséges, teljesen vegyszermentesen készített gyümölcslevek, befőttek, lekvárok. Ezek házilag azonban sokszor csak körülményesen, nagy munkával állíthatók elő (gondoljunk csak a csipkebogyólekvár készítésére...), míg vannak olyan eszközök a piacon, amelyek nagyban megkönnyítik a munkát. Csak hát annyiba kerülnek, amit egy családnak nem éri meg kifizetnie. Erre találtak megoldást Székelyföldön, és nyitották meg 2010-ben Farkaslakán a Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrát, amit előző székelyudvarhelyi látogatásunkkor meglátogattunk.

p1170083.jpg

A látogatásról, és a Székelygyümölcs kezdeményezésről, a gyümölcsfesztiválról egy kisfilm is készült:

 

"Közismert, hogy erdeink gyümölcseit külföldi vállalkozók kevés pénzért vásárolják meg és bőséges haszonnal értékesítik, míg a régi gyümölcsösök ízletes termését pedig lehetetlen eladni a helyi üzletekben és piacokon. Ezen kívánnak változtatni, megteremtve minden gyümölcstermesztőnek azt a lehetőséget, hogy saját gyümölcseit saját kezének munkájával, az Alapítvány (Civitas Alapítvány) által biztosított környezetben és gépekkel tudja feldolgozni, és tudjon minőségi terméket előállítani. A feldolgozó rendelkezik azokkal az egyszerű és bonyolultabb gépekkel és felszerelésekkel, amelyek használata könnyen elsajátítható és biztosítják nagyobb gyümölcsmennyiségek feldolgozását is. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy egy manufaktúráról van szó, ahol az elkészített termékek értéke egyenes arányban van a szorgos kezek által hozzáadott munka mennyiségével." részlet Már István projektvezető cikkéből.

Ide bárki behozhatja a gyümölcseit  (sőt akár céklát, sárgarépát is). A feldolgozás folyamata nagyon egyszerű: a behozott gyümölcsöt mindenki maga megmossa az előkészítő helyiségben, majd a tiszta gyümölcsöt beönti a falban kialakított medencébe, ahonnan a túloldalon egy gép kiszedi és darabolja, majd préseli a gyümölcsöt. Ezután egy pasztörizálóba jut, onnan pedig rögtön csomagolják 5 literes bag-in-box-okba. Sokszor a gyümölcs érkezésétől számított 1-2 órán belül, már vihető is a kész gyümölcslé. És mindezt nagyon kedvező áron átszámítva, kb 170 Ft literenként a feldolgozás, a csomagolással együtt. Így mindenki jól jár.

p1170096.jpg

A legnagyobb mennyiségben almát és körtét visznek be a gazdálkodók, de szoktak szőlőlevet, hecsedli pasztát (a magtalanított, kipréselt csipkebogyó gyümölcshús), sőt szilvalekvárt is készíteni a gazdálkodók kérésére.

A feldolgozó egyelőre szezonálisan működik, ahogy egyre többen, egyre többféle gyümölcs feldolgozására használják a feldolgozót, úgy lassan a nyitva tartás időtartama is növekszik.

Szerintetek nálunk tudna működni egy ilyen feldolgozó? Lenne rá igény?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr248018879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása