Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Svájcban jártunk - 1. rész

2013. október 31. - VándorkovászPorta

 

1.JPG

Szeptemberben Bázelben, Svájcban jártunk a 8. Let's Liberate Diversity konferencián. Ezt a konferenciát minden évben megrendezik, és minden évben más országban (2011-ben Szegeden tartották). A fórum célja, hogy találkozzanak azok a gazdálkodók és civilek, akik az agrobiodiverzitás - azaz a mezőgazdaságban használt fajok és fajták sokféleségének- fennmaradásáért, megőrzéséért küzdenek.

A fórumnak a svájci Pro Specie Rara Alapítvány volt a házigazdája. Az ő székhelyüknek is otthont adó Merian Gärten-ben, egy gyönyörű botanikus kertben rendezték meg a találkozót. Itt egy nagyon gazdag fajtabemutató is látható, rengeteg zöldség- és gyümölcsfajtával. Annak ellenére, hogy szeptemberben már nagyon sok növény letermett, hihetetlen bőséget mutatott bemutatókert.

P1130104.JPG

Kissé elkülönítve néhány helyi svájci háziállat-fajtát is láttunk, ezeket nem csak bemutatják itt, hanem komoly tenyésztési program is zajlik. Csak a tyúkfajtákból évente több ezer tojást keltetnek itt ki, a kiscsirkéket előnevelik, majd az állatok többségét az Alapítványhoz csatlakozó gazdák megkapják, felnevelik és továbbtenyésztik.

2_1.JPG
   Egy pici génbankot is bemutattak nekünk, ami az Alapítványhoz hartozik. Az itt tárolt magok egy részét ők gyűjtötték, de nagyon sokat a tagjaik, támogatóik küldtek nekik. Itt is, ahogy az állatoknál, egy aktív civil hálózat közreműködik a magok fenntartásában: a programban részt vevő önkéntesek felelősek egy-egy fajtáért. Ezekből ingyen kapnak magot, ha vállalják, hogy a szezon végén az elvirágzott növényekről magot fognak és a felét visszajuttatják az Alapítványnak. Cserébe az Alapítvány erre kiadott katalógusából még néhány fajta magjaihoz ingyen hozzájutnak, és persze termesztési tanácsokat is kapnak. Követendő példa, jó lenne ha Magyarországon is elterjednének az ilyen civil alapon fenntartott helyi "magbankok"!

3.JPG

 

Az előadások, megbeszélések, tapasztalatcserék nagyon izgalmasak voltak. Érdekes volt látni, hogy más országokban hogyan csinálják, hol tartanak az agrobiodiverzitás-védelmi tevékenységekben, mik a regionális és az általános problémák.

P1130199.JPG

A konferencián több magyar civil csoport, szervezet is képviseltette magát, rajtunk kívül az Évkerék Ökotanyáról, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettől, a Biokultúra Egyesülettől, a Magház civil hálózattól is érkeztek résztvevők. Az első 2 nap szakmai előadások, fórumok voltak, az utolsó napon pedig ellátogattunk egy biotanyára és egy gyümölcsfajta gyűjteménybe, de erről egy következő bejegyzésben számolunk be...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr705608718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása