Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Együnk körtét másnaposság ellen?

2015. december 04. - VándorkovászPorta

Nemrég olvastam az Indexen, hogy egy ausztrál tanulmány szerint, ha alkohol fogyasztás előtt körtét eszünk, akkor elkerülhetjük a kínzó másnaposságot.

Kicsit utánajárva a dolognak kiderült, hogy nem annyira egyszerű a helyzet, hogy eszünk néhány körtét és utána annyi alkoholt iszunk amennyit csak belénk fér, minden következmény nélkül, legalábbis ami a másnapot illeti...

Egy kicsit azért árnyaltabb a kép. Kezdjük ott, hogy a vizsgálatot a már nálunk is kapható nashi vagy japán körtén (Pyrus pyrifolia) végezték el ausztrál kutatók, amelyet a keleti kultúrában régóta használnak az alkohol okozta másnaposság kezelésére. A nyugati körte fajok, fajták és a kinézetre inkább almára hasonlító japán körte (ld fotó, forrás Wikipedia) között vannak különbségek a beltartalomban is, így a nálunk honos körték "alkalmassága" további kutatást igényel.

A vizsgálat szerint a mechanizmus lényege, hogy japán körte bizonyos alkotórészei a alkohol metabolizmusban kulcsszerepet játszó enzimekre hatnak, így gyorsítva fel a folyamatot. A "nashilé" fogyasztásának hatására emellett csökkent a vér acetaldehid szintje, amely anyagcseretermék leginkább felelős a másnaposság tüneteiért.

Kép forrása: http://www.farmhousedirect.com.au/nashiwine/sparkling-nashi-juice-pack

Hogy pontosan melyek is ezek a "bizonyos alkotórészek", arról nem szól a cikk, pedig kíváncsi vagyok, hogy az eredeti vizsgálat hogyan zajlott, de egyelőre nem találtam erre vonatkozó adatokat. Mindenesetre buliba induló fiataloknak jó tudni róla: indulás előtt egyenek meg néhány nashi körtét, vagy a kísérlet kedvéért rendes körtét, aztán írják meg tapasztalataikat. Természetesen nem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy tudományos érdeklődésre hivatkozva nagy mennyiségű alkoholt fogyasszon...

Egyébként nem sokkal az első indexes cikk megjelenése után, már akadt is önként jelentkező a tesztelésre. Az eredmény nem egyértelműen pozitív, bár hozzá kell tenni, hogy a teszt finoman szólva nem mindenben teljesítette az eredeti vizsgálat paramétereit...

Ha pedig valakinek a "kutyaharapást szőrével" elv szimpatikusabb, akkor javaslom a jobbnál jobb körtepálinkákat, de csak mértékkel...(a képen Kovács Gyula 55 féle körtepálinkája, mindegyik más fajtából főzve)

P1090718_1.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr698018997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása