Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Életadó ételeink...

2013. október 16. - VándorkovászPorta

...annak a könyvnek a címe amelyből a következő idézet származik. Azt hiszem nem kell hozzáfűznöm semmit...

"A jó minőségű biotermékek beszerzésének a legjobb módja a saját kert, mert ilyen friss árut sehol sem lehet kapni, emellett alig kerül valamibe- néhány csomag veteménymag árába és heti néhány óra munkába.

A saját táplálék megtermelése természetesen már jóval azelőtt jót tesz az egészségnek, hogy az ember leülne elfogyasztani, de a kerti munkának van egy sajátos vonatkozása. A legtöbb rekreációs jellegű testmozgás lényegében értelmetlen fizikai munka, a kertészkedés viszont több örömet okoz, mert értelme van annak, amit az ember csinál. A kerti bíbelődés azonban nem csak a testet tornáztatja meg, hanem az agyat is: utána kell nézni, hogy az én viszonyaim között, az én kertemben melyik növény melyik változatát érdemes elvetni; tájékozódni kell a helyi mikroklíma, a fényviszonyok, a levegő páratartalma és a talajminőség felől; úgy kell túljárni a kártevők eszén, hogy ne használjunk vegyszereket. Persze sem a szellemi, sem a fizikai munka nem túl megerőltető, viszont sok öröm forrása, különösen akkor, amikor fogom a kést és a kosarat, hogy leszüreteljem a magát legérettebbnek és legízletesebbnek mutató termést. (...)

Persze a kertben nem minden sikerül, és az elkerülhetetlen kudarcoknak is meg van a maguk haszna. Ha a konyhakerti termés nem valami fényes, a kertészkedés legalább megtanít arra, hogy jobban tiszteljük azokat a gazdákat, akik mindig kiváló minőségű áruval látnak el minket."

Michael Pollan: Életadó ételeink

P1120890.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr535578472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása