Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Erdei gyümölcsöskert

2013. július 10. - VándorkovászPorta

P1120183.JPG

A legelején valamelyik bejegyzésben írtam, hogy a program részeként kialakítunk egy csemetekertet, ahol az általunk gyűjtött fajtákat szaporítjuk le: azaz ősszel oltóvesszőt szedünk, és kora tavasszal beoltjuk a megfelelő alanyokba (hogy mi számít megfelelő alanynak, arról majd egy külön bejegyzést írok). A kert a Tiszabábolna határában lévő Szili-erdőben fekszik, a maga kb. 1 hektáros valójában, erdővel, pusztával és mocsárral körülvéve.

 

Az erdei gyümölcsös kialakításában jelenleg ott tartunk, hogy tavasszal előkészítettük a talajt, és bevetettük mézontófűvel (Phacelia tanacetifolia). Ez a növény több okból is hasznos: a virágok nagyon sok nektárt termelnek, ezért rovarok sokasága látogatja (amiket más állatok sokasága fogyaszt), ami azért kiemelten fontos, mert a program fő célja a biodiverzitás megőrzése, növelése. A mézontófű emellett nagy mennyiségű szerves anyagot képez, kiváló zöld trágya, így a gyümölcsfáink ültetésekor kellő mennyiségű lebomló szerves anyag lesz a talajban.

 

P1120163.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr115399227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása