Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Hagyományos ártéri gyümölcsösök

2013. március 29. - VándorkovászPorta

piac.jpg

"A Kárpát-medencében megtelepedő magyarság gyümölcskultúrája ugyan az egész térségre kiterjedt, azonban két markáns terület mégis elkülöníthető: az egyik a hegyek lábainál húzódó dombvidéki terület, másik az ártér"

Mint ahogy a Bellon Tibor: a Tisza néprajza című könyvből is kiderül, régen szinte minden Tisza-menti falu határában, de különösen a Felső-Tisza vidékén fordultak elő ártéri gyümölcsösök, amelyek a folyóhoz közel feküdtek, az árvízek során rendszeresen víz alatt voltak hosszabb-rövidebb ideig. De nem véletlenül fordultak elő ilyen nagy számban:

"Az ártéri erdőkből kialakított gyümölcsöskertek nedves talaja, kiváló mikroklímája kedvezett a gyümölcsök növekedésének, természetes szaporodásának." "Sajnálatosan keveset tudunk az ártéri gyümölcsösökről (...) ahol gazdagon tenyésznek a fák, bő terméssel honorálják az emberi gondoskodást"

"A gyümölcsfák magról nevelkedtek. Napjainkban is úgy vélekszenek több helyen, hogy a mentetlenen (azaz a gátak közötti részen) még ma is sokkal jobban nőttek a fák, mint a mentett részen" Cibakházán úgy mondták: "A mentetlenen egy három éves almafa a harmadik évre sokkal nagyobb vót, mint mint a gáton kívül 10-15 év alatt""Az árterek nedves talajában elsősorban az alma, a körte, a szilva és a dió díszlik."

Utal a mi térségünkre is:

"Az ártéri gyümölcsészet lehúzódott a Közép-Tisza vidékére is. A borsodi-ártéri övezetben a beregi Tisza- és Szamoshát vidékeihez hasonlóan jelentős gyümölcsösökről számolnak be a kutatók. Alma-, körte-, és szilvaligetek mellett ártéri káposztáskertekről is szólnak a források." "A Tisza-tó térségében a kisajátításokra az 1970-es évek végén került sor: a zsiliprendszer megépülésével kezdték kivágni mind az erdőket, mind a gyümölcsösöket. Ennek esett áldozatul a tiszafüredi, a tiszadorogmai, tiszabábolnai ártéri gyümölcsösök."

A helyiek nem csak saját ellátásukra termeltek, hanem rendszeresen hordták a gyümölcsöt eladni.

"A tiszafürediek vasárnaponként kocsiszámra vitték az érő gyümölcsöt Kisköre, Tiszanána, Nagyiván, Karcag tájaira, ahol pénzért vagy terményért  adták." Pl. egy szakajtó búzáért két szakajtó gyümölcsöt adtak.

 

(A kép forrása: Viga Gyula: Tevékenységi formák és javak cseréje a Bükk-vidék nép kultúrájában)

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr945182910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása