Lassan tavaszodnia kellene. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire bírják a gyümölcsfák, hogy az egyik nap ragyogó napsütés és 12 fok van, másfél nap múlva viszont -10 fokos az éjszaka és 15 cm-es a hó.
Mindenesetre a méhek már kirepültek, alig várják, hogy megporozhassák az alma- és körtevirágokat :). A kép tavalyi, idén a tavasz még várat magára...
Bár még nagyon messze vagyunk a gyümölcsérés idejétől, ilyenkor is lehet ötletelni, tervezgetni, hogy idén hogyan tartósítsuk a termést, milyen új recepteket próbáljunk ki. Ehhez nyújt ötleteket Hudák Katalin írása arról, hogy hagyományosan, régen milyen módon használták fel a gyümölcsöket. Emellett röviden ismerteti a házi pálinkafőzés szabályait és az úgynevezett Kistermelői Rendeletet, amely meghatározza, hogy a kistermelők milyen keretek mellett árusíthatják termékeiket, pl. a lekvárokat. Mindenkinek hasznos olvasmány! A gyümölcsök hagyományos feldolgozása, hasznosítása című kiadvány letölthető az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány honlapjáról.