Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Magház civil hálózat

2015. január 14. - VándorkovászPorta
3.jpg

Szeretném figyelmetekbe ajánlani a tájfajtákért, régi fajtákért, valamint különleges termesztett növények hazai elterjedéséért létrejött Magház civil hálózatot.

A Magházat 2012-ben hozták létre lelkes önkéntesek (aktív kertészek, civilek), akik szeretnék szakmai tudásukat és gyakorlati tapasztalatukat megosztani, valamint ösztönözni mindenkit a tapasztalat, valamint magok (és minden más szaporítóanyag) cseréjére.

 

maghaz-logo.jpg

Létrehozták ezért a maghaz.hu honlapot, amely minden látogató számára működik, mint tudásközpont, viszont csak a regisztráltak léphetnek kapcsolatba egymással és kereshetnek a többi regisztrált által feltöltött magokból és cserélhetik azokat egymással. A regisztráció egy jelképes összeg befizetéséhez kötött (lesz, jelenleg még próbaverzióban üzemel). Mivel ez egy nagyon új kezdeményezés, ezért az oldal létrehozói kérik a látogatók türelmét és segítségét a rendszer hibáinak kiküszöbölésére. Ezek azonban csak akkor derülnek ki, ha használjuk a honlapot, ezért ösztönöznek mindenkit arra, hogy töltsék fel magjaikat, és használják az oldalt. És hogy miért jobb ez, mint egy magcserés facebook oldal, vagy levelezőlista?

  •  Mert tudományos igényességgel készült, a feltöltés határozókulcsok segítségével történik, a feltöltés után pedig a felhasználók és a rendszergazdák közösen szűrik ki a hibás adatokat. Azaz a feltöltött magok igen nagy valószínűséggel tényleg ahhoz a fajhoz tartoznak, amihez fel lett töltve (ez más oldalakon korántsem biztos).
  • Mert a regisztrációval kedvezmények is járnak, pl engedmény a nagyszékelyi magfogási kurzusok árából, illetve a hamarosan megjelenő kiadványból.
  • Mert gyors és praktikus: egy helyen megtalálható minden. A honlapon olvashattok híreket a tájfajtákról, növénynemesítésről, az ország különböző pontjain megrendezett eseményekről, programokról. Információkat találtok arról, hogy hogyan kell magbörzét szervezni, és milyen jogszabályok vonatkoznak hazánkban a tájfajtákra. És természetesen cserélhetitek a magjaitokat, és hamarosan lehetőség lesz a gyümölcsfa oltványok, oltóvesszők feltöltésére is. >
A Magház létrehozóinak elkötelezettségét az is mutatja, hogy idén augusztus 16-17-én, a Környezeti Társadalomkutatókkal (www.essrg.hu) közösen Nagyszékelyben egy nemzetközi zöldséges tájfajta fórumot rendeztek.

A szakmai fórumon vendégül látták az osztrák Arche Noah, a spanyol Red Andaluza de Semillas, valamint a francia Bio Loire Océan és Agrobio Perigord képviselőit is, akik bemutatták a saját szervezetük tapasztalatait.

Ezekben a szervezetekben az a közös, hogy elsődleges céljuknak tekintik a tájfajták megőrzését és használatát elsősorban kis léptékű gazdálkodásban, kisebb-nagyobb közösségek által, természetesen a saját országuk körülményeihez, szabályaihoz és az emberek mentalitásához adaptálódva. Nem meglepő ezért, hogy előadásaik, illetve a közös beszélgetéseink során többünkben felmerült az a tétova gondolat, hogy „jó, elhiszem, hogy ez Ausztriában/Spanyolországban/Franciaországban működik, de nálunk tuti, hogy nem menne...”. De ha ezen a tipikusan magyar gondolkodásmódon túl tudunk lépni, akkor el kezdünk gondolkodni azon, hogy mit tudunk megvalósítani itthon. Ez történt velünk is, és ezen lendített át a délutáni program, amikor kis csoportokban ültünk le és részletesen kiveséztünk egy-egy témát: mik a tapasztalatok, merre lehetne elindulni, mi lehet a Magház szerepe ebben.

1.jpg

A második nap a hazai kezdeményezések bemutatásáról szólt leginkább, itt mi is megosztottuk tapasztalatainkat a Fenntartható Dél-Borsod Program gyümölcsös és a Bese Természetvédelmi Egyesület zöldség fajtagyűjtéses programjáról.

A fórum egy magbörzével zárult, ahova mindenki elhozta a kedvenc fajtáit, és újakat szerzett be.

 

Mindenképpen meg kell említeni, hogy a nagyszékelyi önkéntesek olyan ételeket szolgáltak fel a fórum két napja alatt, hogy az is ráérzett a biodiverzitás és a gasztronómia párhuzamára, aki eddig nem is gondolt arra, hogy tulajdonképpen a tápláléknövényeink diverzitásának elsődleges célja, hogy bármikor, bármilyen körülmények között finomakat tudjunk enni...

2.jpg

 

 

Az utazásunkat az Európai Bizottság Leonardo da Vinci, Egész életen át tartó tanulás programja támogatta. A megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.


tka_logo_HU.jpg eu.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr1007075117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása