Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Megalakult a Kárpáti Borzderes Egyesület

2017. augusztus 18. - KissDóri

oszi.jpg

Tegnap egy nagy eseményen a Kárpáti Borzderes Szarvasmarha Fajta Tenyésztők Egyesületének megalakulásán vettünk részt.

Tovább

Miért jó egy bevásárlóközösséghez csatlakozni? (2.rész)

2017. február 17. - KissDóri

Az előző részben arról írtam, hogy mi is az a bevásárlóközösség, most arra térnék ki, hogy miért jó vagy "rossz" egy bevásárlóközösséghez csatlakozni, akár termelőként akár vásárlóként. Így mindenki könnyebben eldöntheti, hogy személy szerint neki megéri vagy marad inkább a megszokott vásárlási módszereknél.

 

Tovább

40 ok, hogy miért érdemes magot fogni

2017. január 04. - KissDóri

p1170871.jpg

Amikor elkezdtem ezzel a témával foglalkozni, rendszeresen problémát okozott valamiért az angol "seed saving" kifejezés. Mindig azt hittem, hogy a magok, vagyis fajták megmentését jelenti, és azokat őrzik meg magbankokban (seed bank) a jövő számára. Végül is ez is igaz valahol, de ez a kifejezést az angolok a magfogás folyamatára használják, azaz amikor magot (vagy más szaporítóanyagot pl. gumót) szedünk a zöldségekről, virágokról, gabonákról, azért, hogy a következő évben azt elültetve új növényeket nevelhessünk. Azaz amikor nem a mezőgazdasági boltból vesszük tavasszal a kis tasak babszemet, hanem a tavalyi szárazbabból elteszünk egy zacskóval, hogy elültessük tavasszal, akkor bizony magot fogunk.

Tovább

Kárpáti borzderes az Alföldön

2016. december 30. - KissDóri

bd.jpg

Az alföldi pusztákon legelésző szarvasmarha gulya, az esti harangszóra hazatérő magyar tarka tehenekből álló csorda mindenki számára ismerős kép. Legalábbis régi filmekből, gyerekkori emlékekből, hortobágyi turista-látványosságokból.

Arról viszont már kevesen tudnak, hogy létezik még egy szarvasmarha fajtánk: a kárpáti borzderes, amiből néhány példány, egyfajta kuriózumként meg-megjelent az alföldi gazdaságokban.

Tovább

Egy sikertörténet Erdélyből: a Székelygyümölcs Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúra

2016. április 30. - KissDóri

Egyre elterjedtebbek nálunk is az egészséges, teljesen vegyszermentesen készített gyümölcslevek, befőttek, lekvárok. Ezek házilag azonban sokszor csak körülményesen, nagy munkával állíthatók elő (gondoljunk csak a csipkebogyólekvár készítésére...), míg vannak olyan eszközök a piacon, amelyek nagyban megkönnyítik a munkát. Csak hát annyiba kerülnek, amit egy családnak nem éri meg kifizetnie. Erre találtak megoldást Székelyföldön, és nyitották meg 2010-ben Farkaslakán a Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrát, amit előző székelyudvarhelyi látogatásunkkor meglátogattunk.

p1170083.jpg

Tovább

Hová lettek a faluközösségek?

2015. december 20. - KissDóri

272_hh_cd_mmm_fop_15168r.jpgFotó: a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum honlapjáról

"Nagyon sok vidékfejlesztési, közösségépítő program indul manapság. A céljuk közös: újraéleszteni a mai magyar vidéket. Hogy miért kell a vidéket „újraéleszteni”? Bár a legtöbb városlakónak idillikus elképzelései vannak a faluról: „ott még minden házban disznót meg tyúkot tartanak””falun még van közösség, esténként, munka után kiülnek beszélgetni az emberek”. Sajnos ezek a romantikus képek korántsem igazak.

Tovább