Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

I. Mezőségi Gyümölcsfesztivál

"This is the beginning of a beautiful friendship"

2015. november 09. - VándorkovászPorta

20151107_100703.jpg

November 7, szombat. Szitáló köd, nyirkos hideg, 4 fok....

Így indult az I. Mezőségi Gyümölcsfesztivál, de szerencsére a sok színvonalas szakmai és kulturális program így is sokakat rá vett arra, hogy kimozduljanak ilyen időben, és részt vegyenek a Bese Természetvédelmi Egyesület, valamit Mezőkeresztes város önkormányzata által szervezett gyümölcsfesztiválon.

A mezőkeresztesi IKSZT nagytermében jó alaposan befűtöttek, így kellemes melegben köszöntötte reggel a megjelenteket Majoros János polgármester úr. A köszöntőbeszédében elhangzott az a felvetés, amit a következő előadás elején Török Hunor, a Bese Egyesület elnöke, valamint az egyesület Hagyományos gyümölcsös programjának szakmai felelőse is megerősített: reméljük ez az együttműködés gyümölcsöző lesz, és jövőre is lesz gyümölcsfesztivál Mezőkeresztesen.

Gyümölcsész szakmai programok

Az első szakmai előadáson kiderült, hogy a Bese Egyesület milyen lépéseket tett eddig azért, hogy a Dél-Borsodban fennmaradjanak, és ismét mindennapjaink részei legyenek a régi gyümölcsfajták. Török Hunor beszélt a fajták gyűjtéséről, illetve a facsemeték oltásáról, amelyek idén ősztől igényelhetők az Egyesülettől.

A következőkben Hudák Katalin tartott egy nagyon komplex, mégis könnyen emészthető előadást a gyümölcsfák kezeléséről, a régi, hagyományos fajták termesztéséről.

A harmadik, és egyben utolsó szakmai előadásban Szűcs Gergő mesélt a gyümölcsökhöz kapcsolódó ősi tudás megőrzésének fontosságáról, valamint a fajtahatározás művészetéről. Előadása után be is mutatott néhány alma- és körtefajtát, amelyeket meg is lehetett kóstolni.

A Hagyományos gyümölcsös programban leszaporított hagyományos fajtájú gyümölcsfákból ez volt az első alkalom, hogy kiadtunk facsemetéket, egy kis kiadványt mellékelve, amelyben leírtuk, hogy az első néhány évben hogyan kell kezelni a facsemetét, mire kell vigyázni, és mire kell figyelni az ültetéskor, az első koronaalakító metszésekkor.

 

Gyerekprogramok

Amíg a szülők az előadásokat hallgatták, a gyerekek a játszósarokban alkottak mindenféle termésekből és gyümölcsökből. Déltől a színpadon is a gyerekeké volt a főszerep. Először Boncsér Gábor és Klim Zsolt tartott felejthetetlen bábelőadást, amin nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is jól szórakoztak. Ezt követően moldvai táncot tanulhattak, illetve a legbátrabbak vetélkedőn próbálhatták ki magukat.

 

 

Kulturális programok

Komoly szakmai zsűri kóstolta és pontozta azt a több, mint 50 lekvárt valamint a pálinkákat, amelyekkel 13 óráig lehetett nevezni. A lekvároknál szoros verseny volt, ezért a zsűri holtversenyben 4 második helyezést, valamin 2 első helyezést osztott ki a két kategóriában: a legjobb hagyományos (eper), illetve a legjobb különleges lekvárt (füge). A legjobb pálinka egy földieper pálinka, a második helyezést egy kökény-szilva vegyes pálinka nyerte. Az első helyezettek a napközben kiállító és árusító, helyi és környékbeli kézművesek által felajánlott termékeket nyerték.

dijak.jpg

A tombolasorsolás nyereményeit is a helyi és környékbeli kézművesek, helyi termelők és szervezetek ajánlották fel. A fődíjat megnyerő szerencsés család a Szalakóta Egyesület szervezésében egy élménykiránduláson vehet részt.

A tombola után a Mezőcsát Népi Együttes fantasztikusan látványos táncelőadása következett, majd a 2012-es Fölszállott a páva tehetségkutató műsor nyertes zenekara a Parapács zenekar koncertezett. A táncelőadás, majd a koncert olyan hihetetlen hangulatot teremtett a teremben, hogy nem nagyon túlzok, ha azt mondom, hogy mindenkinek egyszerre dobbant a szíve, és mozdult a lába táncra. A következőkben ez valóra is vált, hiszen a koncert után ismét Boncsér Gábor és zenekara volt a színpadon, akik a muzsikát adták a táncházhoz. Akik ott voltak, azoknak az utolsó három óra felejthetetlen élmény volt, akik nem jöttek el, azok bánhatják!

A fesztiválon éhen-szomjan nem haltunk, volt forralt bor és büfé, valamint kemencében sült kenyérlángos és sült tök.

 

Mit is mondhatnék így a beszámoló végén?

Sokszor igen fárasztó, és sok idegességgel jár egy fesztivál szervezése. Sokat tanultunk belőle, előjöttek a kezdeti hibák és nehézségek. De egy nagyon jó szervezőcsapat alakult a végére, és összességében elégedettek lehetünk, hiszen egy színvonalas és izgalmas eseményt hoztunk össze. Reméljük jövőre is sikerül megszervezni, és sütni fog a nap, és talán azok is eljönnek, akiknek egyelőre még idegenkedtek attól, hogy részt vegyenek egy olyan fesztiválon, ahol nem lehet játékokat és gumicukrot kapni, és nem mulatós zene szól...

 

 levelpapirb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr618065666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása