Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Láttuk, tapasztaltuk, megosztjuk - véget ért a Leonardo program

2015. október 13. - VándorkovászPorta

Ahogy észrevehettétek, új globális trendként felkapottak lettek a tájfajták, a különleges fajták. De ahhoz, hogy ténylegesen fennmaradjanak a különböző fajok fajtáinak tízezrei, ahhoz nagyon komoly szakmai tudás, gyakorlati munka és tapasztalat szükséges.

leonardo_grow.jpg

>Az utóbbi 10-20 évben Európa-szerte alakultak agrobiodiverzitás-védelmi hálózatok, akik amellett, hogy a saját országukban tevékenykednek, egymástól is el tudják sajátítani a jó gyakorlatokat, módszereket. Ezért indult el 2013-ban az a Leonardo program (az Európai Bizottság Leonardo da Vinci- Egész életen át tartó tanulás programja), amelyben az ESSRG is részt vett, és amelynek idén júliusban lett vége. A program célja a különböző országokban alkalmazott mezőgazdasági sokféleség megőrzéséhez kapcsolódó tudás, valamint gyakorlati tapasztalatok megosztása és cseréje, illetve új együttműködések kialakítása a partner szervezetek között. Partnerként az angol Garden Organic, az osztrák Arche Noah, az olasz Rete Semi Rurali, a francia Reseau Semences Paysannes, a spanyol Red de Semillas és Red Andaluza de Semillas, valamint a görög Peliti vett részt a programban, ahol különböző témakörökben osztottuk meg a tapasztalatainkat egymással. Ilyen témakör volt a gyümölcstermesztés, a zöldségtermesztés, a gabonatermesztés, a vetőmagcserék és az agrobiodiverzitást érintő jogszabályok helyzete Európában. Természetesen  minden témakör központjában a fajták megőrzése és fenntartása, illetve a paraszti szelekció állt.

Hazánkban az ESSRG partnereivel (a Bese Egyesülettel és a Magház Közösségi Hálózattal) három tapasztalatcserét szervezett a projekt alatt, amelyekről itt a blogon is beszámoltunk. Volt egy nagyon sikeres zöldséges fórumunk Nagyszékelyben, egy gyümölcsös tapasztalatcserénk Tiszabábolnán, valamint egy a hazai és az európai vetőmagos és ökológiai termelés jogi szabályozását összefoglaló fórumunk Budapesten. Ezeknek az eseményeknek a hatására nemcsak a különböző országok közötti tapasztalatcserék valósultak meg, hanem hazánk különböző intézményei és szervezetei is szorosabbá fűzték kapcsolatukat egymással.

A legtöbb számunkra hasznos tapasztalatot természetesen a külföldi tanulmányutakon szereztünk. Voltunk Ausztriában egy vetőmagtermeléssel is foglalkozó dobozrendszert működtető közösségnél, Olaszországban gyümölcsfa fajtagyűjtemények és egy több generáció óta működő faiskola működésébe pillantottunk bele. Bécsben egy európai összefogás részesei lehettünk, hogy az EU tagországai továbbra is irányelvek alapján alakítsák ki a vetőmagos szabályozásukat. Végül Spanyolországban Sevilla közösségi kertjeit, városi kertjeit tekintettük meg.

p1150218.jpg

A külföldi tapasztalatcserék lehetővé tették, hogy a hazai résztvevők között konstruktív eszmecserék vegyék kezdetüket. Elmondhatjuk, hogy a projekt hozzájárult a Magház Közösségi Hálózat megerősödéséhez, és a Fenntartható Dél-Borsod program számára is új perspektívák nyíltak. Így, közvetlenül a program zárása után visszagondolva, nem is sejtettük az elején, hogy néhány tapasztalatcsere szervezése, illetve pár külföldi tanulmányút ilyen lendületet ad a hazai vetőmaghálózat működéséhez, illetve hogy ilyen mértékben hozzájárul a szakmai fejlődésünkhöz.

 

Az utazásunkat az Európai Bizottság Leonardo da Vinci, Egész életen át tartó tanulás programja támogatta. A megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.


tka_logo_HU.jpg eu.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr127960234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása