Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Letölthető a Magház Hálózat kiadványa, a Magfogási Praktikum

2015. szeptember 25. - VándorkovászPorta

Volt már szó itt a blogon a Magház Közösségi Hálózat a Mezőgazdasági Sokféleségért kezdeményezésről. Röviden: azért indult el ez a hálózat, hogy az ország több pontján induló a mezőgazdasági sokféleség (agrobiodiverzitás) megőrzését támogató kezdeményezéseket összefogja, és minél több emberhez eljuttassa a következő gondolatokat:

"Hisszük, hogy egy kiskert azon túl, hogy egészséges élelemmel látja el a művelőit, különleges élmények színtere is lehet. A hagyományos fajták és a különleges kultúrnövények új ízek, értékek és felfedezések előtt nyitják meg az utat. Mindemellett hozzájárulnak a termesztett növényfajok sokszínűségének megőrzéséhez. Nem elég, ha ez az örökség néhány génbank és multinacionális nagyvállalat tárolóiban található meg. Az igazi helye ennek a közkincsnek ott van, ahol kialakult: a termelők kertjeiben.

Hisszük, hogy egy élő és lelkes közösség ma is képes értékes fajták százait kertjeiben fenntartani, folyamatos szelekcióval tovább nemesíteni, és ez által folytatni az őseink által megkezdett munkát. A saját kézben lévő fajták sokszínűsége csökkenti a gazdálkodók kiszolgáltatottságát, és segít alkalmazkodni a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez."

A Magház Hálózatnak idén megjelent egy kiadványa, amelyben konkrét gyakorlati tanácsot is adnak ahhoz, hogy hogyan lehet több fajtát fenntartani egymás mellett, úgy hogy azt bármilyen kezdő kertész, kerttulajdonos is könnyűszerrel elsajátíthatja.

A kiadvány letölthető a www.maghaz.hu oldalról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr927820450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása