Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Visszavonta az új vetőmagtörvényt az EU

2015. március 16. - VándorkovászPorta
p1170189.jpg

Egyelőre úgy tűnik nem lesz új vetőmagtörvény az EU-ban. Az Európai Bizottság visszavonta a gazdálkodók jogait veszélyeztető törvényjavaslatát.


Ahogy arról korábban részletesen írtunk, az Európai Unió egy olyan törvényjavaslaton dolgozott, amely veszélyeztette a - jogilag nehezen kezelhető - tájfajták kereskedelmét és így fennmaradását is.

Miután az előző EU Parlament 2014. márciusban leszavazta az új - az európai civilek által több ponton kifogásolt - vetőmagtörvény-javaslatot, a 2014 májusi Európai Uniós választások után megújult Bizottság dönthetett arról, hogy további módosításokat javasol benne, vagy a jelenlegi formájában nem fogadja el, és új tervezetet készíttet. Az európai gazdákat képviselő civil szervezetek nagy örömére, a Bizottság tagjai az utóbbi mellett döntöttek, és az idén március 7-én megjelent listájában a Bizottság visszavonta a növényi szaporítóanyagokkal kapcsolatos törvényjavaslatát.

Hogy miért is kell új törvény?

Az Európai Unió az utóbbi években egyszerűsíteni próbálja a jogi szabályozását, illetve annak hatékonyságát kívánja megnövelni ('Better Regulation'). Jelenleg több, mint 12 irányelv alapján, tagállami szinten szabályozza a növényi szaporítóanyagok forgalomba hozatalát. Ezt egyszerűsíteni szeretnék, ezért egy, minden tagállamban egyformán érvényes törvényjavaslatot dolgoztak ki. Bár ez a törvény lehet, hogy egyszerűsítené a szabályozást, de a tagországok eltérő hagyományai és a különböző érdekképviseletek lobbitevékenységei miatt egy egységes, szinte minden érdekelt fél számára elfogadható törvény megalkotása sok nehézségbe ütközik.

Mivel a 2013-ra kidolgozott verzió veszélyesen leszűkítette az egyszerű gazdálkodók lehetőségeit (támogatva viszont a nagy multinacionális vetőmaggyártó cégek érdekeit), és egyértelműen negatív hatással bírt volna a mezőgazdasági sokféleségre, számtalan civil szervezet fogott össze, és magánemberek százezrei tiltakoztak a törvényjavaslat elfogadása ellen. Szerencsére mind az Európai Parlament, mind a Bizottság felismerte ennek jelentőségét és visszautasították a 2013. májusában megjelent javaslatot. Bár a javaslat visszavonásával véget ért egy folyamat, a történetnek itt nincs vége, hiszen néhány éves előkészítés után várható lesz egy újabb törvényjavaslat, amely reméljük, sokkal inkább a gazdálkodók, mint a vetőmagcégek érdekeit fogja képviselni.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr467268463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.03.17. 02:51:52

én az európai uniós tagságunkat vonnám inkább vissza.
süti beállítások módosítása