Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Európai összefogás a vetőmagokért

2015. január 29. - VándorkovászPorta
94c0_tmp.jpg

Novemberben az osztrák Arche Noah (Noé bárkája) civil szervezet "Hogyan védjük meg magjainkat?" címmel rendezett meg egy nemzetközi fórumot több európai ország képviselőinek részvételével. A Magház civil szervezet egy tagja, Szabó-Madarasi Edit képviselte hazánkat. Az ő beszámolóját olvashatjátok a következőkben:

 

A Bécs – Wolkersdorf-ban, az Arche Noah szerevezésében megvalósult 2 napos novemberi workshop témája a vetőmagokra és egyéb növényi szaporítóanyagokra vonatkozó EU jogi szabályozás volt. A rendezvény célja az volt, hogy egyrészt a témában legfrissebb információkról tájékoztassák a résztvevőket, másrészt lehetőséget biztosítottak arra, hogy a megjelent nemzetek civil érintettjei egyeztessenek az aktuális témákban és lehetőség szerint közös álláspontot alakítsanak ki, melyet a helyi és EU-s döntéshozók felé prezentálni is lehet.

Nagyon sokféle szereplő képviseltette magát, ami mutatja a téma fontosságát is: jelen voltak biogazdálkodók, tájfajták „őrzői” (Portugália, Németország, Dánia), magbankot működtető szervezetek képviselői (Portugália, Görögország), érdeklődő magánszemélyek (Lengyelország), „hobbi kertészek” (Ausztria). A résztvevők sokszínűsége egyrészt pozitív volt a különféle szereplők információi és szempontjai miatt, másrészt viszont kihívást is jelentett a szervezők számára, hiszen mindenki más jogi / EU-s / gazdálkodási ismeretekkel érkezett, így a közös gondolkodáshoz először tisztázni kellett a témához kapcsolódó minimális ismereteket.

882a_tmp.jpg 

A péntek esti érkezés, ismerkedés után szombat reggel indult a program.

Sok érdekes szakmai előadást hallottunk, indulásképpen rövid „eligazítást” kaptunk arról, hogy pontosan mit, és mit nem szabályoz a növényi szaporítóanyagokra vonatkozó EU jogszabály. Ebből többek között kiderült, hogy a jogszabály alapvetően a kereskedelmet szabályozza, korlátozza (ki, milyen típusú magokat és szaporítóanyagokat, milyen feltételekkel tehet „elérhetővé” mások számára) és nem terjed ki pl. a GMO-ra, a növény egészségére és a fajtaoltalom területére. Kereskedelemnek minősül mindenféle „tranzakció”, abban az esetben is, ha nem haszonszerzés céljából történik (tehát ide értendőek a magbörzék, a magánszemélyek közötti vetőmagcserék is).

 

Az Arche Noah dolgozói beszámoltak arról is, hogy részletes vizsgálatot végezték az EU tagállamok vetőmagok és egyéb növényi szaporítóanyagok kereskedelmét szabályozó jogszabályaiban. Ennek során felmérték és összegyűjtötték, hogy az egyes országok milyen pontokon térnek el az EU-ban jelenleg érvényben lévő irányelvektől (mert erre most lehetőségük van a tagországoknak, de kérdéses, hogy ez a jövőben is így maradhat-e!).

 f53d_tmp.jpg

Vasárnap kisebb munkacsoportokra oszlottunk és így gondolkodtunk különböző témákban a továbblépési lehetőségeken. Én személy szerint a „Seed saver network”, vagyis a „Magfogó (magőrző) hálózat” csoportba kerültem, ahol főleg a tudás megosztás fontosságáról, és egy jövőbeni lehetséges mag adatbázisról beszélgettünk. A csoportban résztvevők mind nagyon fontosnak tartottuk, hogy a magfogási praktikákról szóló gyakorlati képzések, illetve elérhető videók, egyéb szemléletes tájékoztató anyagok száma szaporodjon és így mind több lelkes, érdeklődő kertészhez jusson el ez a hasznos, gyakorlatias tudás.

Számomra nagyon lelkesítő volt, hogy a fentiekhez kapcsolódóan, az egyik résztvevő (egy osztrák egyesület képviselője) bemutatta az általuk elkészített kb. 10 perces kis videót, amely gyakorlatiasan, szép animációkkal kiegészítve bemutatta a futóbab magfogását a szárításon át, a tárolásig olyan részletességgel, hogy egyből mindannyian magunkba is szívtuk a tudást! A videó fordítása most van folyamatban, 8 nyelven már elérhető. Ez a kis gyakorlati anyag szerintem hiánypótló a témában és mutatja, milyen sok lehetőség van még előttünk a magfogás népszerűsítése terén."

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr347122271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása