Vándorkovász Porta

Hagyományos gazdálkodás Dél-Borsodban

Szávai Márton és az énlakai gyümölcsös

2014. március 07. - VándorkovászPorta

Február végén volt Drávafokon a Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat éves gyűlése. Itt találkoztunk Szávai Márton bácsival, akinek a székelyföldi Énlakán van gyümölcsöse, fajtagyűjteménye több száz gyümölcsfajtával.

Márton bácsi nyugdíjas tanító, aki  nagyon régóta foglalkozik a gyümölcsfajták gyűjtésével és szaporításával. Otthona, Etéd és Énlaka környéke nagy gyümölcstermő vidék, amiről az alábbi írása is szól:

"A 20. század közepéig a gyümölcsészet nyomai markánsan meghatározták a határ- és településképet. Beültették az udvarokat, csűrkerteket gyümölcsfákkal, és a házakhoz tartozó telken helyet kapott egy kis gyümölcsös is. Ez a falukép jellemző volt az egész Székelyföldre. 

Az udvarokra korán termő fákat ültettek, mindig olyan helyre, ahol nem gátolta a ki- és bejárást. 

A lakóház közvetlen környezetében ültetett fák közül a leggyakoribbak a körték közül a sárga, a mézvackor és a búzávalérő. Almák közül a nyári piros, eperalma és a vajas. Ezek kivétel nélkül korán érő gyümölcsök; tartósításra, tárolásra nem alkalmasak -  a szezonális étkezés fontos alapanyagai.

A csűrkertbe kerültek a csonthéjasok: dió, szilva és a meggy. A veteményes kertbe "cserjés" ribizli, egres és a málna. A távolabbi kertekben, vagy külön a gyümölcstermesztésre használt "tanórokokban" az elraktározásra, feldolgozásra és eladásra való gyümölcsöt termő fák kerültek. Legnagyobb arányban almát és szilvát termesztettek. Az 1870-es évek idején a filoxéra pusztítása és az ezt kísérő agrárválság okán a gyümölcstermesztés felértékelődött. Annak ellenére, hogy vidéknek nem volt vasúti szállítási lehetősége, a gyümölcsösök száma és területi nagysága erőteljes növekedésnek indult. Ez az 1940-es évekig tartott. A telepített gyümölcsösök -falvak belterületét kinőve- kikerültek a határba. A lekerekített és betelepített gyümölcsösöket "tanóroknak"

Részlet: Id. Szávai Márton: Falusi kisgazdaságok gyümölcstermesztése Etéd és Énlaka környékén

Márton bácsi és gyümölcsöse a 37:00 perctől a Gasztroangyalban!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyigyumolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr295841412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Annamaria Kovacs 2015.07.02. 15:02:50

Jó napot kívánok!Mézvackorral kapcsolatban szeretnék kérdezni...Lehet rendelni csemetét?

VándorkovászPorta 2015.09.08. 20:13:16

@Annamaria Kovacs: Kedves Annamária! Nekünk nincs mézvackorunk, érdemes a Barna és fiai Faiskolánál (barnaesfiai.hu/noveny/mezvackor-ersekcsanad) vagy esetleg Kovács Gyulánál (http://www.tündérkertek.hu/) érdeklődni.
süti beállítások módosítása